Als Voortman Steel Construction zijn wij continu op zoek naar optimalisatie van staalconstructies en naar efficiëntere manieren om deze te produceren. Daarom zijn wij nu bezig om alle standaardverbindingen opnieuw te ontwerpen. Dit is ook van belang voor de ingebruikname van de nieuwe Voortman Fabricator, een volledig geautomatiseerd systeem voor samenstellen en lassen.

Besparingen op materiaal en productietijd

Bij het ontwerp en de berekening maakten de constructeurs van Voortman gebruik van de IDEA StatiCa Connection software. Het herzien van de verbindingen levert belangrijke besparingen op in het materiaalgebruik van staalconstructies. De nieuwe ontwerpen dragen bij aan een sneller en eenvoudiger productieproces. Onderstaand voorbeeld geeft de optimalisatie van een standaardverbinding weer.

 

Ontworpen volgens componentenmethode Ontworpen volgens de eindige-elementenmethode (CBFEM*)
Eindplaat: Eindplaat:
Dikte 25 mm Dikte 20 mm
Flenslas 13 mm Flenslas 8 mm
Lijflas 8 mm Lijflas 5 mm
   
4x verstevigingen: 2x verstevigingen:
Dikte 25 mm Dikte 10 mm
Flenslas 13 mm Flenslas 5 mm
Lijflas 8 mm Lijflas 5 mm
   
Bouten: Bouten:
2 x 6 x M36 2 x 4 x M36
   

* Component Based Finite Element Model

Sneller en goedkoper produceren

Zoals bovenstaande cijfers aangeven, levert het ontwerpen met de eindige-elementenmethode behoorlijke besparingen op in materiaalgebruik. In percentages weergegeven:

Materiaalsoort Besparing
Eindplaten 25%
Verstevigingen 60% (niet alleen materiaal, maar ook minder onderdelen om te produceren, behandelen en monteren)
Lasverbindingen 38% volle lasdikte, lasvolume tot 70% (het lasvolume bepaalt de laskosten)
Bouten 33%

De besparingen op materiaal zijn dus aanzienlijk, maar de grootste besparing die de herziene ontwerpen opleveren is die op (las)arbeid. Voortman is met deze methode in staat standaardverbindingen sneller en goedkoper te produceren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over onze producten, diensten, nieuwe ontwikkelingen en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Like & volg Voortman:

 
 

Offerte
aanvragen?

Contact opnemen
met Voortman