Meld je aan voor onze steelupdate
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Schaarste drijft staalprijs op
Nieuws - 14 July, 2021

Schaarste drijft staalprijs op


De staalprijzen staan sinds begin dit jaar op een extreem hoog niveau, maar er vindt voor bepaalde producten wel een stabilisering plaats, aldus Bob Evers van de branchevereniging Samenwerkende Nederlandse Staalbouw. Bij kokers, buizen en coils blijven de prijzen echter stijgen vanwege schaarste. Naast de hoge materiaalkosten is verkrijgbaarheid een probleem. Langere levertijden zijn hiervan het gevolg.

SCHAARSTE DOOR GROTE VRAAG

Het hoge prijsniveau heeft te maken met de situatie op de wereldmarkt. De vraag naar bouwgrondstoffen en -materiaal is zo groot, dat er schaarste is ontstaan. Daarnaast is het aanbod beperkt; producenten kunnen bij lange na niet aan de vraag voldoen. Handelsconflicten, leveringsproblemen en containertekorten stuwen de prijzen flink op. De coronacrisis is een belangrijke veroorzaker. “Vorig jaar zijn er behoorlijk wat fabrieken afgeschaald en maar weer ten dele opgehaald”, legt Evers uit. “De bouw loopt wereldwijd goed door en de automobielindustrie is sneller teruggeveerd dan verwacht. Daardoor is er meer vraag naar staal dan toen werd gedacht.”

ECONOMISCHE GROEI IN CHINA

Een andere oorzaak is de economie in China. Deze herstelt zich zo goed dat er veel wordt gebouwd. Europa is erg afhankelijk van de import van bouwgrondstoffen en -materialen uit China, maar de Chinezen houden veel producten voor zichzelf. “De Chinezen zijn goed voor 50 procent van de wereldproductie van staal”, legt Evers uit. “China bepaalt grotendeels de prijs. Bovendien heeft het land de afgelopen maanden ook een groot deel van het Europese schroot opgekocht, waardoor de Europese elektro-ovens die daarop draaien ook te maken kregen met een tekort aan grondstoffen.”

TEKORT AAN NIEUW STAAL

Daarnaast zijn door een slepend handelsconflict tussen China en Australië de staalprijzen in zes weken tijd met maar liefst 30 procent gestegen. Veel Chinese hoogovens zijn tot stilstand gekomen, omdat de aanvoer van erts uit Australië stokt. Hierdoor is er te weinig nieuw staal beschikbaar op de wereldmarkt. En voorlopig ziet het er niet naar uit dat er een einde komt aan de schaarste: volgens SNS houdt deze zeker nog tot ver in het derde kwartaal van dit jaar aan.

Bron: Cobouw

MEER INFORMATIE