Meld je aan voor onze steelupdate
  1. Home
  2. Nieuws & events
  3. Nieuwe biogasinstallatie voor Green Create in Wijster
Nieuws - 28 January, 2021

Nieuwe biogasinstallatie voor Green Create in Wijster


Enkele weken geleden startten wij met de grondwerkzaamheden voor de bouw van een nieuwe biogasinstallatie voor Green Create in Wijster. Deze Waste-to-Value (W2V) Plant is ontworpen om pluimveemest om te zetten in biogas, elektriciteit en geconcentreerde droge meststof. De fabriek maakt gebruik van restwarmte van de naastgelegen afvalcentrale van Attero. Enkele duizenden heipalen gaan momenteel de grond in voor de fundering van het gebouw.

IN BOUWTEAM

Wij verzorgen de gehele civiele en bouwkundige scope van het project. Dit betekent dat wij de realisatie van het complete gebouw, de fundering van de silo’s en de terreininrichting voor onze rekening nemen. Voor de engineering van het project vormden wij een bouwteam met onze opdrachtgever. Een belangrijk voordeel van deze werkwijze is dat wij meedenken over het optimaal inpassen van de procesinstallaties in het gebouw. Op ons verzoek sloten ook Hoes Noord voor de betonbouw en NTP Infra voor de terreininrichting en het grondwerk zich aan bij het bouwteam.

EERDERE SAMENWERKING

De installatie en dagelijkse operatie van de biogasinstallatie komen in handen van technologiebedrijf en investeringsfonds Green Create. De opdracht voor de nieuwbouw komt voort uit een eerdere samenwerking tussen medewerkers van Green Create en onze afdeling Design & Build. Die verliep toen naar tevredenheid en heeft daarmee bijgedragen aan het verkrijgen van deze nieuwe opdracht. De biogasinstallatie is, als alles volgens planning verloopt, in het eerste kwartaal van 2022 operationeel.

PRODUCTIE

Green Create, een internationaal opererend milieubedrijf, heeft als missie om tastbare waarde te creëren uit de afvalstromen van landbouw en industrie. De nieuwe W2V Plant is ontworpen om pluimveemest om te zetten in biogas voor de productie van:

  • 3,0 MW elektriciteit 
  • 3,1 MW thermische energie en
  • tot 27,0 MW biomethaan, voor injectie in het lokale gasnet.

Alister Inglesby, CEO Green Create: “Het project in Wijster is een nieuwe bouwsteen in onze reis om waarde te creëren uit afval en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst voor Nederland.”

MEER INFORMATIE