Meld je aan voor onze steelupdate
  1. Home
  2. Nieuws & events
  3. BIM-modellen van de hoogste kwaliteit
Nieuws - 20 October, 2020

BIM-modellen van de hoogste kwaliteit


Voordat wij een BIM-model met onze opdrachtgever delen, controleren wij dit aan de hand van de BIM basis ILS (Informatieleveringsspecificatie), de meest gebruikte BIM-standaard in Nederland. Zo tackelen we eventuele problemen die zich tijdens het bouwproces kunnen voordoen.

REGELSETS

Voor ons en onze opdrachtgevers is dit belangrijk omdat we fouten vooraf – en daarmee faalkosten – tot een minimum kunnen beperken. Daarnaast verloopt de communicatie beter, omdat alle partijen dezelfde regelsets toepassen om modellen te checken. De gemaakte afspraken leggen we vast in een BIM Uitvoeringsplan. Voor de BIM basis ILS hebben we regelsets opgesteld als:

  • het voldoen aan de NL/SfB-codering (gebruikt om objecten en de bouwlaagindeling te coderen in BIM en 3D-modelleersoftware).
  • eenduidige bouwlaagindeling en naamgeving.
  • dragende vs. niet-dragende delen.

Voor de kwaliteitscontrole van BIM-modellen maken wij gebruik van Solibri Software.

KWALITEITSCONTROLE

Een nieuwe ontwikkeling is dat wij onze modellen voor productie ook controleren op eigenschappen die voor ons intern van belang zijn. Enkele voorbeelden van regels die we hebben geschreven voor de productie van staalconstructies zijn:

  • de harde clashcontrole
  • de controle op verkrijgbaarheid van materiaal (handelslengten)
  • de afstand van de bout tot de dichtstbijzijnde las
  • de boutdiameter gespiegeld aan de gatdiameter.

Deze controle is inmiddels onderdeel van ons interne kwaliteitssysteem. André Robers, BIM-coördinator: “Modeltoetsing door middel van clashcontroles is een wezenlijk onderdeel van onze kwaliteitsbewaking. Daarom evalueren wij deze continu en werken ze bij waar nodig; de lessons learned nemen we mee in volgende projecten. Met als doel dat onze BIM-modellen van een zo hoog mogelijke kwaliteit zijn en voor alle partijen in het bouwproces de juiste informatie bieden.”

MEER INFORMATIE