Meld je aan voor onze steelupdate
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Circulaire staalconstructie voor Bouwdeel D(emontabel)
Nieuws - 14 April, 2020

Circulaire staalconstructie voor Bouwdeel D(emontabel)


Met als doelstelling de Nederlandse bouwproductie vóór 2050 volledig circulair te maken, worden steeds meer projecten ingericht op hergebruik van materialen of zelfs van complete gebouwen. Een aansprekend voorbeeld is het recent opgeleverde Bouwdeel D(emontabel), een modern, duurzaam en volledig demontabel gebouw in het centrum van Delft. Het pand is een eigen ontwikkeling van architectenbureau cepezed.

Video

LICHTGEWICHT PREFAB STAALCONSTRUCTIE

Bouwdeel D(emontabel) meet 11 bij 21,5 meter en heeft vier bouwlagen met elk zo’n 200 meter vloeroppervlak. Naast de- en remontabel is het Bouwdeel ook superlichtgewicht: het materiaalgebruik is tot het absolute minimum beperkt. Voortman Steel Construction verzorgde de engineering, productie en montage van de geprefabriceerde en geoptimaliseerde hoofddraagconstructie. Aan het einde van de gebruiksperiode is deze snel en eenvoudig te demonteren.

BEPERKTE TOLERANTIES

Om de gevel zoveel mogelijk transparant te houden, heeft het gebouw geen kozijnen. Het dubbellaags isolatieglas is direct op de staalconstructie gemonteerd. De staalconstructie is hiervoor voorzien van opgelaste schroefprofielen. Als staalbouwer moesten wij daarom voldoen aan de zeer beperkte toleranties van de gevelbouwer, wat geen kleine opgave was.

INTEGRAAL PROCES

De complete draagstructuur van staalskelet en houten vloeren stond in slechts drie weken. Dit was onder meer mogelijk door een integraal proces met een grondige voorbereiding en door prefabricage van de constructie. cepezedbouwteam coördineerde de uitvoering. Omdat Voortman Steel Construction en cepezed eerder samenwerkten bij de bouw van het gemeentehuis Westland, waren zij al goed op elkaar ingespeeld.

MEER INFORMATIE