Meld je aan voor onze steelupdate
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Een ‘gewichtig’ project: Willinkplein in Emmen
Nieuws - 07 November, 2019

Een ‘gewichtig’ project: Willinkplein in Emmen


Samen met Aannemersbedrijf Akor uit Rijssen werkt Voortman Steel Construction momenteel aan de uitbreiding van een parkeergarage met daarboven commerciële ruimten, horecagelegenheden en een hotel. Locatie is het Willinkplein in het centrum van Emmen. Voortman was al in een vroeg stadium betrokken bij dit uitdagende project.

ZWARE PROFIELEN

De nieuwe parkeerkelder en een deel van de bestaande dragen het gebouw. De bestaande parkeergarage wordt ondergronds uitgebreid met ca. 5.000 m2 en twee nieuwe inritten. De ondergrondse uitbreiding is geheel uitgevoerd in prefab beton; de bovenbouw bestaat uit een staalconstructie met kanaalplaatvloeren. Projectleider Jan Lubbers: “Alleen al de begane grond van het gebouw is goed voor 275 ton staal. In het overstek boven de ingang van de parkeergarage zijn HE1000M-profielen verwerkt. Deze bestaan – in verband met het kraanbereik – uit twee delen van 18 ton per stuk.” De totale staalconstructie heeft een gewicht van meer dan 900 ton. De schorende constructie heeft veel momentvaste knooppunten, zodat er zo min mogelijk windverbanden nodig zijn. Dit zorgt voor open en vrij indeelbare commerciële ruimten. Het montageteam van Voortman monteert naast de staalconstructie ook de ca. 9.000 m2 kanaalplaatvloeren.

LOGISTIEK

Bij dit project vormde de logistiek één van de grote uitdagingen. Vanwege de ligging tussen een bestaande flat en een verkeerstunnel is de ruimte op de bouwplaats erg beperkt. Deze verkeerstunnel is in overleg met de gemeente op gezette tijden afgesloten voor verkeer, zodat de vrachtwagens met bouwmaterieel er gebruik van kunnen maken. Verder is er op de bouwplaats maar ruimte voor één kraan; deze is in het midden van het bouwterrein geplaatst.

GOEDE SAMENWERKING

De staalconstructie en de vloeren van de commerciële ruimten zijn nagenoeg gemonteerd. Het team van Voortman Steel Construction is momenteel volop bezig met de montage van het zes verdiepingen tellende hotel. Op het staal van het hotel is een brandwerende primer aangebracht en de gehele staalconstructie wordt op locatie voorzien van een brandwerende coating. Akor en Voortman monteren gelijktijdig beton en staal van het hotel. De coördinatie van deze werkzaamheden verloopt goed. “Dit is mede te danken aan de flexibele opstelling van beide partijen, die samen streven naar het behalen van de gestelde planning”, vindt projectleider Jan Lubbers. De ruwbouw moet eind 2019 gereed zijn, dan gaat de casco afbouw van start. Naar verwachting is het gehele project medio juni 2020 afgerond.

MEER INFORMATIE