Meld je aan voor onze steelupdate
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Verstevigingsframes woningen Groningen geoptimaliseerd
Nieuws - 17 April, 2018

Verstevigingsframes woningen Groningen geoptimaliseerd


In 2016 leverde Voortman Steel Construction in samenwerking met Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf B.V. de eerste 20 aardbevingsbestendige woningen op in de provincie Groningen. De woningen zijn bouwkundig versterkt door middel van prefab stalen constructies. Na deze geslaagde pilot kregen Rottinghuis en Voortman vorig jaar opdracht voor het verstevigen van nog eens 64 woningen, verdeeld over 15 woningblokken.

Projectleider Marc Staal van Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf B.V. geeft aan dat de positieve ervaring bij het eerste project de belangrijkste aanleiding is om opnieuw te kiezen voor Voortman Steel Construction: “Voortman heeft de voor dit project benodigde kennis en kunde in eigen huis. Bovendien denken zij goed mee met de klant.”

DE UITDAGING

De huizen moeten voldoen aan de zwaarste eisen van de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) voor aardbevingsbestendig bouwen. De prefab staalconstructies van de eerste 35 van de 64 woningen zijn op dezelfde manier geproduceerd als die van de woningen in de pilot. Onlangs kwam adviesorgaan BORG echter met hernieuwde inzichten, die een optimalisatieslag in het ontwerp mogelijk maken.

DE AANPAK

Aan de hand van de NPR maakten de engineers van Voortman Steel Construction, in samenwerking met Rottinghuis, een berekening van de verstevigingsportalen. Het resultaat is een staalconstructie die even flexibel reageert in het geval van een aardbeving als het oorspronkelijke ontwerp en tegelijkertijd minder kilo’s staal bevat. Hierdoor zijn de constructies eenvoudiger te produceren en efficiënter te monteren. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van mallen. De productie van de overige 29 woningframes werd eind maart afgerond.

DE UITVOERING

De montage van de frames ging deze week van start. Hierbij monteert men de staalconstructie tegen het bestaande casco van de woning. Vervolgens worden de gevels, inclusief de stalen frames, volledig geïsoleerd. Daarna worden de gevelelementen, de nieuwe prefab dakelementen en afwerkingen aangebracht. De montage vindt per woningblok plaats om snel te kunnen monteren en zo de overlast voor de bewoners tot een minimum te beperken.

De uitvoering is niet, zoals gebruikelijk, volgens het just-in-timeprincipe, waarbij de montagevolgorde de fasering in de productie bepaalt. Bij dit project worden de materialen aangeleverd op een bufferlocatie bij de bouwplaats en per woningblok gesorteerd. Omdat alle materialen al aanwezig zijn, zijn wij in staat flexibel om te gaan met eventuele veranderingen in het bouwproces van de woningblokken, zodat de kans op stilstand tijdens de montage nul is.

HET RESULTAAT

Na het bouwkundig versterken voldoen de woningen aan de NPR voor aardbevingsbestendig bouwen. Ze zijn tegelijkertijd Nul-Op-de-Meter gemaakt met zonnepanelen en duurzame installaties, zodat bewoners veilig, comfortabel en toekomstbestendig kunnen wonen.

MEER INFORMATIE